Дейности през 2012 г.

Януари

Организиране на фото изложба в клуб на доброволеца с име “Между реалното“ на United avangard artist към НЧ “Възродена Искра – 2000“, с ръководител Румен Сомов.

На 18.01 Младежки център за развитие – Взаимопомощ бе представен чрез Антон Вълев, един от учредителите на младежката организация в срещата между Национален младежки форум (НМФ) и н.п. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България.

Февруари

Пристига вторият доброволец по проект „Ново искане” – Ладислав Боднар от Словакия с изпращаща организация Културен център Активити, о.з. Той работи в Градa на розите в периода от февруари до октомври 2012 година, съвместно с Исторически музей гр. Казанлък. Основната идея беше доброволецът да генерира и сподели своя опит от страната, в която живее. Той написа книга за пребиваването, дейностите и срещите си в Казанлък.

Обявихме анкета за това кой е подпомагал най-активно работата ни, като младежка организация. На първите три места са Стела Бочева и Тодор Андреев – наши доброволци, и Галина Стоянова – настоящ кмет на Община Казанлък.

08.02-10.02 ЕДС доброволците на МЦР „Взаимопомощ”, Ладислав от Словакия и Александра от Полша, с помощта на местни доброволци и членове на МОС събраха и занесоха в Дирекция „Социално подпомагане” топли дрехи, одеала и обувки. В два поредни дни предадохме над 80 броя якета, жилетки, пуловери, одеала и др. В акцията се включиха служители на Библиотека „Искра” и „Давид Холдинг” АД. Всички събрани неща бяха за пострадалите хора от наводненията в с. Бисер.

23.02-24.02 Участие на трима доброволци от МЦР-Взаимопомощ в обучение за подготовка на проекти по дейност 1.1 от младежи, организирано в Казанлък от „Европа директно” и Национален център „Европейки младежки програми и инициативи”.

„Приятелство в кутия“ – изложба от снимки по проект „Клуб на доброволеца” на Людас Праспаляускас, ЕДС доброволец от Литва.

Март

Фондонабирателна акция в помощ на Пламен Начев, чрез изработване и продажба на мартеници, ръчна изработка. Осигурихме материали за кампанията на стойност 380 лв. Тя бе организирана съвместно с МОС-Казанлък, Община Казанлък, библиотека „Искра” и СНЦ „Стоп на войната по пътищата“. Събрана сума: 671,20 лв.

03.03 Изработване на 300 гривнички с цветовете на националното знаме и раздаването им на граждани и гости на града по случай националния празник на България.

05.03 Стартиране на проект „Екологично развитие Две”, финансиран от НЦЕМПИ по програмата „Младежта в действие”. В него участваха 12 доброволци по ЕДС от Латвия, Унгария, Македония и Полша. Специално за случая в България се завърна и Раминта Крисчунейте от Литва.

Организиране вечери на Литва, Латвия, Унгария, Словакия, Полша, Македония и България с участието на 20 европейски доброволци от  седем страни на ЕС. Бяха представени традиционни танци, песни и храни на държавите.

22.03 „Денят на водата” беше отбелязан от Младежки център за развитие „Взаимопомощ”, като в него се включиха Младежки общински съвет – Казанлък с шествие по улиците на гр. Казанлък. Замисълът на кампанията беше гражданите да се замислят за това как да не се похабява този безценен ресурс. След шествието се проведе и първото в града огнено шоу с подкрепата на Фондация „ЖАР- театър, изкуство, култура”. Поставени бяха три табели, да се пести вода, изработени от ЕДС доброволците ни, като едната е  поставена на един от символите на града- Лъвовата чешма. По наша инициатива бяха пуснати и три чешми в града, с монтирани на тях кранчета от Община Казанлък.

31.03 В кв. „Васил Левски” се проведе доброволческа акция по засаждане на храсти, поставяне на скамейки, кошчета, успоредка, лостове и тенис маса, с подкрепата на Община Казанлък.

Април

01.04 Проведе се акция по засаждане на храсти и дръвчета в Еврогоричката в парк Тюлбето, съвместно с Европа Директно-офис Казанлък.

05.04 Провеждане на траш-арт на открито с участието на нашите ЕДС доброволци и местни деца и младежи. В проявата участваха и представители на СНЦ „ССИК-Различният поглед” Стара Загора.

08.04 Еко конференция „Зелени идеи”- бяха представени иновативни идеи на казанлъшки природозащитници и експерти. В конференцията се включиха младежи от Гурково, Раднево, Казанлък, както и ЕДС доброволците по проект „Екологично развитие 2”.

Еко лагер събра младежи от осем страни. Лагерът бе подготвен в партньорство с организация на българските скаути с представители от Пловдив, София и Асеновград. Той се проведе на заслона край Бузовград.

20.04 Откриване на изложба „Българските герои” с трима автори: Тодор Андреев, Христо Атанасов и Хосе Хуика. Бяха представени 19 картини на революционери и 3 снимки на възстановки, дело на Румен Сомов.

21.04-22.04 Проведе се еко фест Копринка 2012, който включваше разнообразни дейности: почистване на язовира (бяха събрани 3 тона отпадъци), поставяне на 20 информационни табели, за да приканят гражданите да изхвърлят отпадъците си на определените за това места. За пръв път на открито се проведе концерт под запазената марка на организацията „Малка сцена” с участието на 4 рок и ар енд би групи от Казанлък и Стара Загора; бяха организирани спортни прояви и траш-арт работилници.

Май

04.05 -05.05 Участие в Общото събрание на Национален младежки форум в Перник.

Участие в Улица на занаятите по време на Празника на розата чрез ръчно изработени бижута, картички от рециклирана хартия, керамични фигурки и други предмети.

31.05 Футболен турнир, съвместно с фондация „Дон Боско-България”, под мотото „Повече спорт, по-малко дим”.

Юни

Изпратихме доброволката Веселина Недкова като доброволец по Европейска доброволческа служба в Унгария за период от 9 месеца.

05.06 Беше организиран конкурс за най–красиво междублоково пространство в гр. Казанлък. Журито, избрало трите най-добри, бе съставено от председатели на НМФ. Конкурсът бе подкрепен с участието на  Царица Роза 2012 – Нели Славова и Община Казанлък с предоставянето на три броя туй и розови храсти за засаждане.

11.06 Участие в кръгла маса на тема „Местната политика като възможност за повишаване на младежката заетост” в гр. Велико Търново. Организатори на форума са Национален младежки форум и фондация „Фридрих Еберт”.

Подкрепа за Национална кампания „Усмивки”, организирана от МИКЦ „Интелект” Плевен, обединила над 300 партньори в цялата страна.

Организиране на акция за събиране на дрехи, играчки, книги и други полезни неща за Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа „Даскал Ботьо” гр. Калофер, съвместно с ХГ „Св.св. Кирил и Методий” гр. Казанлък, ПГ по лека промишленост и туризъм, Общинска библиотека „Искра”-Казанлък, РИОСВ – Стара Загора

На 26 юни 2012 г. по случай Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици и наркотрафика, артистичното студио „United Avangard Artist” към НЧ „Възродена Искра 2000” и „МЦР –Взаимопомощ” сътвориха интерактивен спектакъл по проект „Клуб на доброволеца”.

Юли

В началото на месеца пристигна и третият доброволец по проект „Ново искане”- Юргис Рузайкис от Латвия.

09.07-14.07 Представяне на България и Казанлък с участие на 2 младежи от Казанлък в младежки семинар за създаване на партньорства „Един за всички, всички за един” в Пабианице, Полша.

08.07-12.07 Представяне на България и Казанлък с участие на 2 младежи от Казанлък в предварителна среща за младежки обмен „Разнообразие” в Закопане, Полша.

17.07-27.07 Представяне на България и Казанлък с участие на 6 младежи от Казанлък в младежки обмен „Точка” в Болоня, Италия.

22.07-31.07 Представяне на България и Казанлък с участие на 6 младежи от Казанлък в младежки обмен „Разнообразие” в Полша, Закопане.

Август

През август изпратихме Венцислава Рачева и Георги Ласков като доброволци по Европейска доброволческа служба в Словения за период от 2 месеца.

12.08 По повод Международен ден на младежта, «Юнайтед авангард артист» към НЧ „Възродена искра- 2000” и «МЦР –Взаимопомощ» организираха инициатива за толерантност между поколенията под надслов „Аз – съм ти”.

27.08 инж. Мария Славова, член на УС на «МЦР-Взаимопомощ»  заема 2 място в седмичната класация на кампанията „Човекът, който ме вдъхновява“ на job tiger. Със спечелените 434 гласа тя е избрана за един от «Вдъхновителите на България».

Септември

01.09-09.09 Представяне на Казанлък и България в младежки обмен „Е-Природа” в Словения, Камнишка Бистрица.

10.09-16.09 Казанлъшките и европейски доброволци Васко Елховски, Лаци, Дорота и Юрдис участваха във възстановяването на село Бисер, по проект на НМФ.

22.09 Работна среща за изграждане на Стена на доброволчеството в Казанлък с участие на представители от УС на Национален младежки форум-България (НМФ).

22.09-23.09 По наша покана в Казанлък се проведе заседание на УС на НМФ, сдружение на най-представителните младежки организации в страната, като сред тях са клонове на международни организации, студентски съвети и младежки звена към политически партии. По инициатива на Национален младежки форум се проведе и среща за създаване на консултативна комисия по младежта, между младежки организации в област Стара Загора и кмета на града Живко Тодоров, в която участвахме и ние.

Октомври

Популяризиране на европейската седмица на спорта и физическата активност- инициатива подкрепена от Евродеск- България. Участници в нея бяха български федерации по различни спортове, спортни клубове, училища и неправителствени организации, като „МЦР – Взаимопомощ”.

Участие в Месец на доброволчеството в гр. Стара Загора, организиран от Център за Европейски инициативи и парк Мол- Стара Загора, с участието на доброволци от Армения, Франция, Украйна, Унгария, Германия, Испания, Гърция, Дорота от Полша и Юрдис от Латвия.

06.10 Обучение на тема „Насилието в училище”- в офиса на организацията.

17.10 Участие в кръглата маса, организирана от  Национална мрежа на КТ „Подкрепа”, на тема: «Заетост, трудности при професионална реализация на младите хора в малките населени места и ролята им в обществения живот на гр. Казанлък”.

23.10-28.10 Представяне на Казанлък и България на „Европейско партньорство” в Закопане, Полша, с 2-ма представители, с цел създаване на нови партньорства и бъдещи проекти.

От 08.11. – Провеждане на разговори на английски език (English chat) всеки понеделник в офиса на организацията.

Ноември

Участие в „Борса на проекти и идеи” в Стара Загора, организиран от Фондация „Лале” и Обществен дарителски фонд-Стара Загора, сключихме три сделки със „Смолеви” ООД, Търговско-промишлена палата Стара Загора, сдружение „Самаряни” и СНЦ „ССИК-Различният поглед”.

15.11 Различни събития в рамките на Деня на Полша в Казанлък, които се проведоха в Исторически музей „Искра”, под патронажа на Н. Пр. д-р Лешек Хенсел, посланик на Република Полша. Сред тях бяха: конференция за младежи „Полша- неоткритото съкровище” от Казанлък, Стара Загора, Чирпан и Гурково, представяне на арт-инсталация, прожектиране на полски документални филми, представяне на полска храна, музика и танци. Със съдействието на НЦЕМПИ, Полски институт- София, НЧ „Възродена искра- 2000”, НЧ „Пробуда” Копринка, Полски клуб- Стара Загора.

Партньорската мрежа на МЦР-Взаимопомощ по проект „Клуб на доброволеца”, в лицето на United Avangard Artist към Народно читалище «Искра 2000» и Народно читалище «Светлина» гр. Шипка представиха уникалната фотографско-поетична провокация «Поднасям Ви премълчаното».

Декември

По повод 1 декември – Световния ден за борба със СПИН, младежите от United Avangard Artist към Народно Читалище «Възродена Искра 2000», в клуба на МЦР-Взаимопомощ с помощта на част от членовете и европейските доброволци Ладислав, който завърши проекта си преди месец и се завърна специално за клипа отново в България, Дорота и Юрдис, доброволци по настоящи проекти, създаде най-новата си рожба.

На 07.12 отбелязване пет годишнината от влизането на България в ЕС съвместно с Народно Читалище „Пробуда” с. Копринка. Представяне на Полша и Латвия от нашите доброволци. Презентации на тема „Български изобретатели” и викторина и игра, посветени на ЕС.

10.12 Специалната награда на журито за доброволците Веска Стоянова и Марко Маринов, МЦР-Взаимопомощ за направа на сал с размери 99 на 186 см. от 79 ПВЦ бутилки, в конкурса „Обичам природата и аз участвам” на Министерство на околната среда и водите в категорията „предмет изработен от рециклирани материали”.

14-15.12 Участие в общо събрание на НМФ-България в гр. Пловдив, на което Мария Славова, бе избрана за член на УС на най-голямата младежка платформа в страната.

17-19.12 Работилница „Културно многообразие”, съвместно с клубовете от София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Горна Оряховица и Казанлък, и United Avangard Artist към Народно читалище «Възродена Искра 2000»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *