Проект „YouthMASS – Музикално и артистично лятно училище”

Проектът се реализира за 1 месец през юли 2016 г. в гр. Лорка, Испания като в него участваха 3-ма доброволци от България, изпратени от МЦР-Взаимопомощ и посрещнати от Asociación Cazalla-Intercultural.

Основната идея на проекта е насочена към младежи от Лорка, които нямат финансова възможност да пътуват и чрез него бяха организирани серия от събития като графити, театрални постановки, танцувални събития и направа на филми за самия проект.  Отделно се представи програма „Еразъм+” и организира лятно училище за деца.

……………………………………

Моят първи проект по Европейска доброволческа служба

Опитвайки се да опиша преживяното в моя първи ЕДС проект е една наистина трудна задача. Особено ако разполагам само с една страница…. Все пак ще направя най-доброто от себе си. Ще започна с отговора на въпроса, който вероятно много хора се питат. Струва ли си човек да участва в нещо такова? Едно голямо ДА! Но няма да оставя нещата без солидни аргументи.

Заминавайки от София имах много мисли, които пронизваха съзнанието ми. Имах доста очаквания, примесени със страх от неочакваното. Никога до този момент не бях участвал в такъв проект и дори изпитвах колебания, породени от предстартовата ми треска. Много неща минаха през главата ми в самолета и после във влака до Лорка, Южна Испания……

Първото ми впечатление, когато слязох на гарата – културен шок! Бях посрещнат с много усмивки и целувки по бузите (както е прието там). Заведоха ме на мястото, където трябваше да спим. Толкова чисто и подредено. Оставих си нещата в стаята, изкъпах се и отидох да се запозная с част от хората, които вече бяха дошли преди мен. Нямах си идея, че месец по-късно неловките усмивки и размяна на имената ще се превърнат в покани за посещение на чужди държави, дори сълзи….

Започнахме с обучение, което надмина многократно всички други, на които съм бил. Имаше много и разнообразни упражнения от творчески настроените ни ментори, както и интересни дискусии и игри, с които успяхме бързо да изградим добри отношения между доброволците.

Няколко дни по-късно, доста плахи, влязохме в първото си занятие. Главните дейности на проекта – лятно училище за деца в неравностойно финансово положение, както и ръководене на семинари по едно от няколкото артистични направления. Относно първата бих могъл да дам няколко основни съвета: можете да общувате с малки деца, без да разбирате езика им; игрите, които познавате като „народна топка“, „гоненица“, „криеница“ могат да имат много смешни имена на чужд език; изключително важно е да опитвате да правите неща, които досега не сте и помисляли – действа изключително освежаващо. Относно артистичните семинари – като музикант по душа не мога да се оплача от постоянното черпене на опит от останалите като мен. Сигурен съм, че това биха казали и художниците, танцьорите и актьорите.

Средата, в която изкарах този невероятен месец, освен много артистична, може да бъде описана с една друга дума – мултикултурна. Човек може да научи толкова много интересни изрази на чужди езици, някои от които подозрително се срещат и в нашия език. Всички участници бяха носители на нещо специфично и колоритно от културата, от която произлизаха, но всеки носеше нещо уникално у себе си. Да можеш да опознаеш толкова много различни характери определено е безценно изживяване. Пътувания – разбира се, не сме се лишили от такива. В свободните си дни успяхме да видим толкова далечни и красиви градове, толкова забележителности и улични музиканти, толкова залези над морето и изгреви от стените на старинни замъци…..

Накратко описано, този проект ми донесе много повече отколкото бях очаквал. За един месец се сдобих с толкова много опит, красиви моменти и приятели. И всеки, който би ме попитал дали и той трябва да участва в нещо такова, ще получи от мен само един отговор: „Давай!“

Тази публикация е спонсорирана от SlotoGate, която е платформа, където комарджиите могат да намерят безкрайно забавление и забавление! Изживейте свят от разнообразни игри и награди тук, които ще развият въображението ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *