Проект „Доброволчество за поколения Несил фест 2015”

Елиз Енверова на 30 години от гр. Попово и Силвана Духова на 23 от гр. Доспад участват в проект „Доброволчество за поколения Несил фест 2015” в периоди 01.06-31.07.2016 г.  и 08.09.-07.11.2016 г. в Анкара, Турция с изпращаща организация МЦР-Взаимопомощ и посрещаща организация S&G – Sistem ve Jenerasyon Derneği.
Несил фест в превод означава „Фестивал на поколенията” е създаден като местна инициатива, която в последствие се развива от турската организация, съвместно с Министерството на социалните дейности. Идеята на проекта е да се създаде добра комуникация между младежи и възрастни хора като ги включи в различни инициативи заедно.

Здравейте, аз съм Силвана –  един голям приключенец.  Фотографията и пътешествията са ми най – големите слабости. Затова винаги се опитвам да грабна всеки  шанс, който ми се изпречи на пътя.

Обаче идването ми на този ЕДС започна като една голяма шега към близките ми, че заминавам за 2 месеца още преди да съм подала, каквито и да е документи.  Към края на Август видях проекта съвсем случайно във Фейсбук, но го подминах, защото се дипломирах и бях убедена, че трябва да спра малко с обиколките и да си намеря сериозна работа. Но след 1-2 дена реших, че все пак нищо не губя и се свързах с организацията, пратих нужните документи  и ето ме тук вече в края на проекта.

От всичко, което ми се случи тук мога да кажа, че всеки един млад човек трябва да отиде поне веднъж на ЕДС. Въпреки че от доста години съм независима и съм живяла извън България, това изживяване ми донесе един съвсем различен опит и мога само да се радвам от това спонтанно решение.

 Никога преди не бях имала допир с възрастни хора живеещи в домове. Тук успях дори да стана част от ежедневието им и въпреки езиковата бариера и трудната комуникация все някак се разбирахме и успявахме да си поговорим дори и за малко. Някои баби дори ни показваха различни плетки и плетяхме заедно, кой шал, кой нещо друго.. Хи-хи. Единият ден, след като се върнахме от почивка,  дори една от бабите дойде в стаичката ни и направо ни грабна ръцете да ходим при другите, че имало концерт в дома. Беше доста забано. Песни, танци.. И нас ни накараха да танцуваме, разбира се!

Почти всяка събота пък бяхме доброволци в един младежки център, където работихме с деца на бежанци от Сирия. Мен това доста ме разтоварваше и енергизираше, а децата там са страхотни. Имахме по  4  часа на ден, в които бяхме разпределени на групи, защото има деца на всякаква възраст. Аз и другите доброволци от проекта на S&G обикновено се включвахме в часовете по английски, занаятчийство и игрите с най-малките.  Аз и още едно момиче също помагахме в часовете по турски, тъй като знаем основата.

Повечето от хората, които са започнали класовете за децата също са сирийци, преместили се преди 2-3 години в Турция. Те казват, че никога не биха се преместили, ако положението в страната не им е такова, каквото е в момента. От разговорите ни поне малко успях да погледна нещата през техните очи и разбера какво точно се случва. Беше ми изключително интересно, защото това сa единствените хора от някоя арабска държава, с която съм имала по близък допир и  останах удивена от топлотата и освободеността им.

По наше желание последните дни имахме часове в едно училище. Имахме опцията да избираме дали да сме с малките ученици или в гимназията. Аз естествено избрах при най – малките. Там също им помагах с английския език и  още на първия ден бях обсипана с много внимание. Навсякъде искаха да са с мен и ме слушаха адски много. Това всъщност бяха първите ми опити да бъда учител и никога не съм предполагала, че би ми харесало толкова много.

Като цяло бих казала, че доброволческата ми програма беше страхотна. Правих неща, които никога не съм си и мислела, че мога, забавлявах се, запознах се със страхотни хора и съм сигурна, че един ден пак ще се срещна с тях. Бяха доста поучителни и изпълнени с емоции два месеца. Винаги ще подканвам хората на моята възраст да се включват в такива проекти и да отворят съзнанието си за нещо ново.

 Много благодаря и на двете организации за коректността и възможността да имам такова интересно преживяване и да съм част от нещо голямо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *