Проект „Младежко наследство в земите на Дон Кихот”

Мария Колева е доброволка на 25 години от София. Проектът „Младежко наследство в земите на Дон Кихот” (“Youth and Heritage in Quixote Land”) започва през септември и е с продължителност 1 година и се провежда в градчето Педро Муньоз (Pedro Muñoz) с 8 хил. жители на 150 километра от Мадрид, Испания.

Изпращаща организация по него е МЦР-Взаимопомощ, а посрещаща Фондация за индустриализация на креативността и културата (FIBICC)- неправителствена организация, занимаваща се с организирането на проекти, обучения и колаборации в сферата на изкуството и културата в Европа, Латинска Америка и Африка.

Основните дейности по проекта са организиране в LA HARINERA  на младежки събития-концерти, изложби и други подобни културни мероприятия, както й младежки проекти.

“Занимавам се с проекта на организацията “La Harinera” – бивша фабрика за брашно, превърната в музей и културен център, в който организирам концерти, изложби, младежки проекти и културни мероприятия.Помагам и на туристическия офис в превеждането и актуализирането на туристически брошури и на техния уебсайт. В бъдеще ще помагам и с различни инициативи на кметството, свързани с развитието на младежта в града. Работя върху създаването на блог, който ще има за цел популяризирането на Ла Манча като атрактивна туристическа дестинация.”

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Здравейте, казвам се Мария Колева и преди три месеца стартирах своя дългосрочен ЕДС в Испания. Ако ме бяхте питали в края на август какви са ми плановете за следващата една година, щях да ви отговоря по съвсем различен начин от: “Ще бъда доброволец в Ла Манча”. Нещата при мен се случиха неочаквано, но пък винаги съм смятала, че спонтанните решения, които съм взимала в живота си до момента, са били най-хубавите. Като човек, застанал пред ново предизвикателство, набързо си бях създала някакви очаквания за това какво ми предстои по време на тази една година. Всички те бяха надминати няколкократно. Никога не съм очаквала, че ще премина през толкова вдъхновяващо и вълнуващо преживяване. Всичко, с което се занимавам, е страшно интересно и дори не мога с чиста съвест да го нарека „работа”, работа- мечта е по-точният израз. Градчето, в което живея се казва Pedro Muñoz. Много е спокойно и хората са изключително отзивчиви,  добронамерени и гостоприемни. Чувствам се много комфортно и на място. Тук съм от три месеца, но имам чувството, че е минала година. Всеки ден се случва нещо интересно, научавам  нови неща постоянно и се запознавам с най-различни хора. В началото почти не говорех испански, но с времето започнах да се отпускам и сега нямам проблеми с комуникацията. Всичко е благодарение на търпението на хората, с които работя.

Но нека разкажа малко повече за посрещащата организацията: FIBICC е неправителствена  организация, занимаваща се с организирането на проекти, обучения и колаборации в сферата на  изкуството и културата в Европа, Латинска Америка и Африка. Имат множество проекти на различна  тематика, но тази година за първи път решават да направят ЕДС проект – в резултат на което аз съм  тук сега. Работата ми тук е доста разнообразна: Занимавам с развитието на сравнително новия  проект “La Harinera” – бивша фабрика за брашно, превърната в музей и културен център, в който  организираме концерти, изложби, младежки проекти и културни събития от всякакво естество. Целта ни е да подкрепяме младите артисти в региона. Откакто съм тук сме организирали един акустичен концерт, няколко експозиции, уъркшопи и обучения за провеждане на събития.

Миналата неделя беше първият ни фестивал, наречен ‘Еноритмос’. Форматът на фестивала беше изключително интересен – имахме три групи и между тях се правеше презентация на местни вина, придружена с дегустация. Хората се наслаждаваха на хубаво вино, докато слушаха страхотните музиканти. Отзивите от фестивала бяха много добри, всички останаха силно впечатлени.

В началото на месеца аз и мой колега представихме проекта ‘La Harinera’ на конференция за индустриални пространства, превърнати в културни центрове  в Будапеща. Беше ми изключително интересно и полезно да се запозная с хора от цяла Европа, които работят в сферата на изкуството и организацията на събития. Споделяхме опит и обсъждахме бъдещи колаборации и проекти между центровете.

Друга моя основна задача е да създам блог с впечатленията ми от региона. За мен това е ново предизвикателство, тъй като не съм се занимавала с това до момента, но съм много ентусиазирана и се надявам, че ще се получи добре. Пътувам много из околните градове и селца – всяко едно със своето очарование и любопитна история.  Също така помагам на туристическия офис в превеждането на брошури от испански на английски и с различни инициативи на кметството, свързани с развитието на младежта в града. От време на време заедно с академията по английски организираме уъркшопи на различна тематика за децата.

Нямам търпение да видя как ще се развие тази една година. Знам със сигурност, че ще бъде изпълнена с предизвикателства и нови преживявания, една от най-динамичните и вълнуващи години в живота ми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *