Проект „Oberschwaben ist bunt” в Германия

Проектът е с продължителност 1 година от октомври в град Meckenbeuren, Германия. Доброволка по него е Екатерина Петкова на 29 години от Пловдив. Изпращаща организация по проекта е МЦР-Взаимопомощ, координираща организация aha – Tipps & Infos für junge Leute, а посрещаща St. Gallus – Hilfe für behinderte Menschen.

Основните дейностите на доброволката са насочени към деца с различни типове увреждания, на които ще запълва свободното време, като част от мероприятията тях ще се провеждат във Фондация „Дон Боско”.

Здравейте, аз съм Екатерина от Пловдив и в следващите 12 месеца ще живея и работя в център за хора с увреждания в Германия. Центърът се намира в спокойно и живописно кътче в Южна Германия. Представлява комплекс от едноетажни къщи, всяка от която носи името на различен светец, в които са настанени до 2 групи от по 7-8 човека. В комплекса също така има училище, трудова занималня и църква. За момента все още се запознавам с различните групи, след което ще мога да избера къде бих желала да остана и работя по своя проект в следващата една година.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Музикотерапия в център за хора с увреждания

Св. Галус е неправителствена организация основана през 1995 г. с цел подпомагане на хората с увреждания.

Центърът е разположен в Южна Германия и предлага целодневни грижи за хора с умствени и физически увреждания.

Жилищната част е разпределена на едноетажни постройки, където са настанени между 6 и 8 души.

Освен ежедневните грижи, центърът разполага с училище, спортен комплекс и занималня.

Работата ми е разпределена между училището и свободните следобедни занимания.

От понеделник до петък работя в клас с 6 деца на възраст между 12-16 години,  диагностицирани с аутизъм.  Три от тях са невербални и за тях комуникацията е дори още по-трудна задача.

Следобедите работя с децата, които не посещават училищните занимания.

Без значение от заболяването, възрастта или пола, всички споделят едно и също нещо – всички обичат музика. Целта на нашите музикални срещи не е да се научим да свирим или пеем, вместо това използваме музиката като средство, което ни помага да:

# Общуваме;

# изразим как се чувстваме;

# коригираме/подобрим нашето поведение спрямо околните;

# да се отпуснем и да се почувстваме по-добре в трудна ситуация;

# …или дори понякога просто да се забавляваме.

Момичето на снимката страда от невербален аутизъм, не търси и не установява визуален контакт и трудно понася физически допир.

Но всичко се променя, когато на сцената се появи една китара и скромният набор от инструменти, с които разполагаме. В часовете тя искрено се наслаждава на всеки един инструмент, смее се с глас и очите й все по-често и с интерес оглеждат какво се случва.

Екатерина Петкова

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Доброволчество в Германия

Започнах проекта си в училище за деца със специални нужди “Дон Боско” към центъра за хора с увреждания в Хегенберг, Германия през октомври 2015, където в началото бях помощник-учител в клас от шест младежи с различен вид увреждания. По-късно ми беше предоставена възможността да се занимавам с децата индивидуално като музикотерапевт. Това беше и основната идея на моят проект – индивидуални музикотерапевтични часове за деца и младежи с различен вид увреждания.

В продължение на 10 месеца провеждах ежедневни занимания, както с музикотерапия, така и с часове по музика и пиано.

Участвах активно и в културния живот на центъра и училището, осигурявайки музикален съпровод за различни видове събития – коледен концерт в училището; коледен концерт в параклиса към центъра; пролетен концерт; матинета за рожденни дни провеждани в училището; музикална работилница; концерт за закриване на учебната година и т.н.

В много от тези концерти взеха участие и децата, с които провеждахме редовни занимания. Заедно направихме различни формации – дуо за цигулка и кахон; пиано и глас; и т.н.

Моята европейска доброволческа служба беше уникална и незабравима, изпълнена с много препятствия и приключения.

Екатерина Петкова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *