История

През февруари 2005 година СНЦ “Младежки център за развитие – взаимопомощ” подкрепи АСК “Ефко рейсинг Казанлък” по проект “Реконструкция и възстановяване функционирането на детски комплекс по безопасност на движението – детско автоградче”.

Участие по програмата за екотуризъм на J I C A- Япония, при ” Проекта за възраждане на Казанлък и региона”, месец юли 2005 година.

Съвместна дейност с ПГПИ ” Академик Дечко Узунов”, гр. Казанлък, по едногодишен проект за развитие на млади таланти – “Заедно можем” от октомври 2005 година.

Откриване на Арт магазин за уникални живописни творби и скулптура, картички и бижута ръчна изработка в гр. Казанлък.

Хуманна инициатива в помощ на Радка Христова Господинова за извършване на бъбречна трансплантация – чрез продажба на мартеници: февруари – март 2006 година

Работа по издаване на авторски труд с цел разкриване връзката на Тракийската култура с древногръцката такава, християнството и значението и за Европейската цивилизаия.

Обмяна на опит и участие в международен обмен Пояна Бращов – Румъния (03- 10 юли 2006 год.). Участници: Италия, Русия, Молдова, Турция, Грузия, Полша, Словакия, Азарбайджан, Румъния, България. Участие в международен студентски семинар “Summer with students flavor” в TIRGU-JIU – Румъния (01.08 – 07.08.2006). Участници: Турция, Македония, Румъния, България, Полша, Молдова, Украйна.Хуманни инициативи в помощ на Таня ( вече наш доброволец, за съжаление все още с болеста си) и Цеци (за съжаление който вече не е сред нас…но ще е завинаги в сърцата ни…Вяра…Надежда…Любов…) – чрез продажба на мартеници: февруари – март 2007 и 2008 година Март-Юли 2008 година Благодарение на Посолството на Германия, Община Казанлък и Община Стара Загора, още едно добро дело за младите и талантливи творци е вече факт. Във връзка с проекта “Възможности” на „Младежки център за развитие – Взаимопомощ” бяха отпуснати две стипендии – съответно на Станислава от с. Богомилово и на Весислава от гр. Елхово, възпитанички от 9 клас на НГПИД “Акад. Дечко Узунов”- гр. Казанлък. Горепосочените спонсoри закупиха мартеници и подпомогнаха осъществяването на проекта. Благодарим на всички, които участваха, както и на „България – К” АД гр. Казанлък, които осигуриха част от материалите за изработката на мартеничките.
Хуманна инициатива в помощ на Kалоян Кисьов – На 21.11.2007 година, дата позната като – Ден на Християнското семейство, стартирахме инициативата в съвместна дейност с ПГ “Иван Хаджиенов”, в която до коледа бяха събрани 900 лева и предадени на семейството от комисия в състав Вели Азимов – председател на училищния съвет в ПГ “Иван Хаджиенов”, г-жа Кънева – заместник директор и Красимир Цанев-председател.

В края на 2007 година, организиране на информационна кампания против насилието в Казанлъшките училища! По повод 10 декември – датата, на която е подписана Хартата за правата на човека.

19 – 25.12.2007 година Изложба на стипендианти в Къща – музей „Чудомир” гр. Казанлък
Прераснала в кампания „Не на насилието”. В която се включиха ПГ «Иван Хаджиенов», Професионална гимназия по пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов”, Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков”, Гимназия „Акад. Петко Стайнов”, Средно общообразователно училище „Екзарх Антим I”, Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий, представители на Детска педагогическа стая-гр. Казанлък, Община Казанлък, Радио „Вис Виталис”, Прес ТВ, вестник „Седмица”, вестник „Искра”, вестник „Долина”, Детски комплекс. Подкрепена и с материали от УНИЦЕФ. Проведени инициативи:

  • Откриване на кът против насилието в ПГ „Ивам Хаджиенов”
  • Изработване на анкетна карта „„За и против употребата на насилие и агресивност в поведението ни”.
  • Конкурс за есе /направа на мултимедийна презентация /и видео клип с тема – „Насилието в българското ежедневие”/
  • Организиране на кръгла маса на Тема: „Насилието”

23-30 май 2008 г.- изложба „Живопис и приложна графика”, по повод :Деня на славянската писменост и култура – 24 май. С участието на : Цветан Ботев и Мария Пискова . 29 Юли – 08 Август, Парк „Розариум” – гр. Казанлък. Рок-фестивал „Еролмайк” стартира в 19.30 часа. Последния звук бе в 23.00 часа, а романтична музика звучеше до 00.00 часа!!! Шоуто бе организирано от Берг Холд и СНЦ “Младежки център за развитие – взаимопомощ”, с подкрепата на Община Казанлък. В него бе даден шанс за пръв път да се изявят на сцена младите таланти от Старазагорската група от ученици “Фиър ьф дъ дарк”. Които се справиха прекрасно и получиха суперлативи от музикантите на гост групата “Гранд Илюжън”.На 01,02,03,04,05.08. 2008, организаторите пуснаха да се изявятКазанлъчаните от “Дим Блу” до своите големи батковци от Ер – голям!Участие в младежки международен обмен / Youth exchange “European Citizenship”. Двама от членовете на УС на СНЦ “Младежки център за развитие- Взаимопомощ” Мария Славова и Красимир Цанев взеха участие в международен обмен под надслов „Европейско гражданство”, в Португалия от 4 до 13 април 2008 год. Заедно с още трима от доброволците на сдружението. Петимата българи представиха страната ни в множество доклади и ролеви игри. В обмена участваха страните: Малта, Гърция, Португалия, Естония, Австрия, Испания, Италия, Унгария, Франция и България.

Август 2008 – Откриване на Арт магазин за уникални живописни творби и скулптура, картички и бижута ръчна изработка в гр. Стара Загора и пускане в интеренет пространството на магазин-оказион.

  • Програма “Възможности” от 2006 година до днес: Проекта предвижда организирането на конкурси за ученици от средните училища с които Сдружение “МЦР-Взаимопомощ” има сключени договори за съвместна дейност, с възможности за участие в конкурсни прояви за стажове и стипендии.